BARAK FAQ

Što je to Barak?

Barak je rijetka pasmina oštrodlakih goniča istočnog tipa iz Bosne. Barak je nešto veći od Bigla i manji od Dalmatinca, s kojim je vjerojatno u srodstvu. Dlaka Baraka je nešto duža od dlake oštrodlakog jazavčara, ali ne tako duga kao kod od najpoznatijeg oštrodlakog goniča, otterhounda. Boja baraka je posebna, to je kombinacija metalno-sive sa blijedim oznakama paleža. Katkad, udaljeni u travi, barak se može učiniti zelen. I druge boje se katkada pojavljuju - bijele oznake, skroz blijedožuti, ali to nije poželjno. Karakteristika pasmine koja ju posebno ističe je da su izuzetno otporni, sposobni izdržati sve vremenske uvjete i u stanju trčati satima i danima, ako je potrebno.
Drž tog zeca!

Kakva je njega potrebna?

Ovo je jedna od najprirodnijih od svih prirodnih pasmina. Suci bi se vjerojatno smrkli kad bi netko samo počešljao psa kraj ocjenjivačkog kruga. (Ipak, ućebljena dlaka se kažnjava). Dlaka nije toliko duga da treba išta više od najosnovnije njege, tradicionalno se pse na neki način "češljalo" tako da ih se puštalo među čičke koji bi se potom digitalno (prstima) čupali. S ovom pasminom puno više vremena treba provesti u šetnjama nego sa četkom u ruci. Nijedan od vlasnika zasigurno nema suvremenu opremu za timarenje pasa (stol itd.)
Drž tog zeca!

Kakvi su to "Istočni goniči"?

Uobičajene slike koje se vide na stranicam knjiga u poglavlju "goniči" su tužne face sa ogromnim otromboljenim ušima, crvenim suznim očima, katkad kratkim nogama a često uz to ide opis tvrdoglavih pasa koji nevoljko uče. To su osobine svjetski najpoznatijih goniča koji dolaze iz Britanije, Francuske i Švicarske, dok se oni iz Njemačke, Austrije i dalje istočno dosta razlikuju od te slike. (Tu su još i talijanski psi, negdje u sredini.) Istočni psi brže uče, imaju priljubljene očne kapke, samo dvije pasmine su kratkonoge, a uške su im odulje, ali ne u toj mjeri ovješene da bi bile izvor infekcija i sličnih problema. Od ovih pasmina je najpoznatiji i najrašireniji pas dalmatinac, iako se on danas samo u iznimno rijetkim prilikama upotrebljava za lov. Slike baraka sa početka 19og stoljeća pokazuju pse sa ušima vrlo nalik dalmatincu, no danas su one selekcijom nešto produljene.
Drž tog zeca!

Što je sa registracijom?

Barak se može upisati u matične knjige gdje god djeluje FCI, kao pasmina pod brojem 155b (jan15 1973) - "Chien courant de Bosnie a poil dur". Oba roditelja moraju imati rodovnice, biti ocijenjeni i položiti ispit prirođenih osobina (IPO), a leglo mora pregledati vođa uzgoja. Druge FCI članice mogu imati blaža, ali i stroža pravila.
Drž tog zeca!

Kakvo je stanje danas?

Dans postoji oko 150 - 200 ovih pasa, najveći broj u Bosni i Hercegovini te u Hrvatskoj. Taj broj može značiti i "jest" i "nije" dovoljno za održanje pasmine, u zavisnosti od toga koliko ozbiljno će se uzgajivači prihvatiti posla. Vrlo korisno bi bilo ustanoviti pasminu izvan Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili Slovenije, po mogućnost u zemlji članici FCIa. Dva detalja trenutno vuku unatrag: 1. - mnogi psi se izvoze u Italiju, gdje se niti izlažu niti daju potomstvo i 2. Pravila za dobivanje statusa rasplodne kuje ili psa su strogi i selektivni, a cijene štenadi jedva da pokrivaju cijene izlaganja i takmičenja. Mnogi vlasnici stoga ne želeći trošiti svoj imetak ili uzgoje leglo "bez papira" ili ne pare svoje kuje uopće. Bespotrebno je reći, labavljenje pravila (kad bi se izbacio IPO) bi mogao dovesti do "omekšavanja" pasmine. Od najveće je važnosti da ovi psi zadrže svoje radne vrijednosti i ne postanu obične izložbene lutke.
Drž tog zeca!

Kako ide sa učenjem?

Pa eto, lovačke metode naših krajeva gdje lovišta nisu toliko prostrana kao u zapadnoj Evropi i Novom svijetu, traže prilično poslušnog goniča. Oni moraju slušati zapovjesti čak i kad su dosta udaljeni od vodiča, a moraju i naučiti koja se divljač ne smije goniti (francuzi to zovu créancer). Tako radni ispit koji je uvjet za titulu šampiona sadrži uzdržavanje od gonjenja jelenske divljači.
Drž tog zeca!

Da li su baraci dobri kućni ljubimci?

Da. Premda su oni prvenstveno radna pasmina, mogu biti primjerni kućni ljubimci. Privrženi su porodici, lako se sprijatelje s drugim domaćim životinjama, kao s mačkama, konjima, pa i agresivnim psima. Međutim, kao i sa svakom živahnom pasminom, treba ispuniti neke uvjete, primjerice psu treba omogućiti dovoljno kretanja (i to više od dovoljno! Što zadovolji druge pse, recimo petnaestminutne šetnje svakog dana, nikako nije dosta ovakvom goniču, potrebno je više nešto kao jedan-dan-tjedno) a uz to treba i savladati osnovnu poslušnost, da se u protivnom ne bi zaletavao za pticama i mačkama (vrlo opasno, ne samo za mačke, već i zbog prometnih nesreća)
Drž tog zeca!

Jesu li baraci dobri psi čuvari?

Ne. No pojedini primjerci mogu biti dobri psi stražari. što je međutim nešto posve drugo (takvi alarmantno laju, ali ne grizu). Posao goniča je da rade sa, ne protiv ljudi i drugih njima stranih pasa. Moraju biti sposobni prilagoditi se uvjetima u čoporu, a to znači da se lako sprijatelje, sa stranim ljudima kao i sa nepoznatim psima, pa i sa drugim životinjama (npr. mačkama)
Drž tog zeca!

Kako odabrati štene?

Treba odabirati prema uobičajenim kriterijima zdrave građe, jer kod ove pasmine nema nikakvih ekstremnih osobina. Međutim nešto pažnje treba posvetiti kvaliteti dlake: dok mucasto štene premekane ili valovite dlake ne mora ali može i zadržati istu takvu kao odrasli pas, štene sa pravom tvrdom dlakom će zasigurno imati istu takvu i kad odraste. Ako kod uzgajivača ima dovoljno prostora (a za ovu pasminu je to gotovo uvjet) odaberite najživlje i najbučnije štene koje najdalje otrči (ne mora nužno biti i najposlušnije).
Drž tog zeca!

Kako nabaviti baraka?

Pošaljiti mi E-mail, telefonirajte (ili pošaljite fax) Hrvatskom Kinoloskom Savezu 01/41426448 a oni će vam moći dati podatke o najnovijim prijavljenim leglima. Treba svakako provjeriti da li je uzgajivač prijavio leglo. Ako jest, štenci bivaju tetovirani. Cijena štenete je oko 300 DM; katkad je moguće nabaviti starije pse pa i sa izložbenim i radnim rezultatima, kojima cijena bude 3000-5000 KN.
EStranica s linkovima
FGlavna stranica
Emoja domicilna stranica
?Pišite mi